Γιάννης Σταυρόπουλος

Γιάννης Σταυρόπουλος δάσκαλος εκπαιδευτής ντραμς μουσικός συνθέτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο κολέγιο Berklee με πλήρη εκπαίδευση.
Έπαιξε και ηχογράφησε με διαφορετικούς καλλιτέχνες όπως οι πιανίστες Mike Jones, Aydin Essen, Βασίλης Τσαμπρόπουλος και Chris Jacob, οι σαξοφωνίστες Jim Odgren, Andy Sheppard και Δημήτρης Βασιλάκης, οι μπασίστες Manuel Orza, Xavier Padilla, Jack Kulp, Γιώτης Κιουρκτσόγλου και Γιώργος Φακανάς. Συνεργάζεται τακτικά με τον δάσκαλο της τζαζ Craig Bailey και τον διακεκριμένο οργανίστα Γιώργο Κοντραφούρη.

Δάσκαλος αρκετών διάσημων ελλήνων ντράμερ

Και όμως, πολλοί σήμερα θυμούνται τη σημαντική διδακτική του προσφορά. Μαθητές του Σταυρόπουλου υπήρξαν κάποιοι παγκόσμιας εμβέλειας χειριστές των κρουστών σαν τον εξαίρετο Καλλίστρατο Δρακόπουλο, Τάσο Πέππα και τον κορυφαίο ντράμερ του extreme metal Γιώργο Κόλλια. Περιζήτητος session drummer έχει συνεργαστεί με τους Thomas Lang, Dom Famularo και Γιώργο Κόλλια μεταξύ πολλών άλλων. Σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος κρουστών του Modern Music School και συνεργάζεται με το power jazz τρίο Nukeleus στο οποίο συμμετέχουν ο σούπερ πιανίστας Sami Amiris και ο μπασίστας Περικλής Τριβόλης.

Συνεργάστηκε ακόμα με επίλεκτους της εγχώριας σκηνής. Τους σαξοφωνίστες Τάκη Πατερέλη, David Lynch, Αντώνη Λαδόπουλο και Δημήτρη Βασιλάκη, τους πιανίστες Γιώργο Κοντραφούρη, Βασίλη Τσαμπρόπουλο και Παντελή Μπενετάτο ή τον ηλεκτρικό μπασίστα Γιώργο Φακανά. Με τους δύο τελευταίους, ηχογράφησε το άλμπουμ με τίτλο «Stand Art», γεμάτο από δυναμικές ερμηνείες σε γνωστά τζαζ standards.

Ωδείο Αθηνών

Μετά τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, όπου διδάχθηκε κλασικά κρουστά, επόμενος σταθμός ήταν τα τέσσερα χρόνια (τα οποία τέλειωσαν σε μόλις δύο, λόγω υποτροφίας) στο περιζήτητο για πολλούς Berklee College of Music της Βοστώνης. Ο Γιάννης, στα είκοσι του χρόνια, διάλεξε τη μουσική. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Δυτική Ακτή της χώρας των μεγάλων ευκαιριών και των μεγάλων αντιθέσεων, είχε την ευκαιρία να μάθει από δασκάλους σαν τον Tommy Campbell, ανιψιό του οργανίστα Jimmy Smith και επί χρόνια ντράμερ στις μπάντες του John McLaughlin ή του Sonny Rollins, που σπούδασε κι αυτός εκεί.

Σταυρόπουλος Γιάννης
Σταυρόπουλος Γιάννης
Γιάννης Σταυρόπουλος κοντσέρτο για πιάνο

Παράλληλα, η μανία του με την καλή ορχηστρική μουσική δημιουργεί ένα κοντσέρτο για πιάνο, μια σουίτα κοντσερτάντε για βιολί, πιάνο και ορχήστρα και μια σουίτα για δύο πιάνα που παίχτηκε για δύο χρονιές, στις αρχές του αιώνα, στη Μουσική Ακαδημία Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

NUKeLEUS Jazz Trio

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα του Γιάννη Σταυρόπουλου ήταν η συν-δημιουργία των NUKeLEUS. Αυτό το power trio ήταν ο συνδυασμός της πολυμορφικής (έως αλλοπρόσαλλης!) προσέγγισης του στη μουσική, με τον απίστευτων εκφραστικών και τεχνικών δυνατοτήτων πιανίστα Σάμι Αμίρη, αλλά και την καταλυτική ρυθμική παρουσία των μπάσων χορδών του Περικλή Τριβόλη.

NUKeLEUS Trio Jazz
NUKeLEUS Trio Jazz