Παραδοσιακά Κρουστά Γιώργου Κατσάρα

Ηπειρώτικα παραδοσιακά κρουστά ντέφια νταούλια νταχαρέδες χειροποίητα Γιώργου Κατσάρα

Παραδοσιακά Ντέφια

Στην ουσία είναι ένα ξύλινο κυλινδρικό πλαίσιο ,όπου πάνω του είναι περασμένο ένα φυσικό ή ζωικό δέρμα και είτε είναι κολλημένο ,είτε κουρδιζόμενο με κάποιου είδους κλειδιά. Και σε αυτά τα τύμπανα έχουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος διαστάσεων ,ανάλογα με την περιοχή και την κατασκευή ,έχει και την ανάλογη ονομασία.

Ξεκινάμε με το πιο γνωστό ,όπου είναι το ηπειρώτικο ντέφι. Είναι ένα τύμπανο κουρδιζόμενο ,με 3 ή τέσσερα ζευγάρια ζίλια.  Συναντάται στην περιοχή της Ηπείρου, άλλωστε γι’αυτό έχει και αυτή την ονομασία. Όργανο με γεμάτα και στακάτα μπάσα ,όπου συνόδευε το βιολί και το κλαρίνο. Στις μέρες πέραν του κατασκευαστικού τομέα, έχει ανέβει πολύ και το παικτικό του επίπεδο.

Νταχαρές ή Νταϊρές

Ο νταχαρές ή νταϊρές ή ταγαράκι είναι ένα ντέφι με μεγάλη διάμετρο που είναι αρκετά διαδεδομένο στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Μαρτυρίες, όμως, προσφύγων στην Ελλάδα από τον Πόντο καθώς και μαρτυρίες των σημερινών ποντιόφωνων πληθυσμών της Μαύρης Θάλασσας μας δείχνουν ότι ήταν αρκετά διαδεδομένος στην  μουσική παράδοση του Εύξεινου Πόντου

Είναι  ένα μεγάλο τύμπανο με ένα ή δύο ζευγάρια ζίλια,όπου το συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών .  Συνοδεύει την λύρα .

Μπεντίρ

Είναι ένα μεγάλο τύμπανο διαστάσεων 13″-22″.


Ρεκ

Ένα μικρό όργανο,που όμως στα χέρια ενός επιδέξιους μουσικού μπορεί να καθηλώσει με τις δυνατότητές του. Αποτελείται από πέντε ζευγάρια ζίλια. Τα οποία  χρησιμοποιούνται κατά το παίξιμο. Το Ρεκ είναι ένα μικρό χειροπιαστό τύμπανο με κύμβαλα. Το πλαίσιο είναι συνήθως από ξύλο (υπάρχουν και μερικά μοντέλα από αλουμίνιο), και έχουν 9 με 10 ίντσες διάμετρο. Κατά παράδοση, ντύνεται με δέρμα ψαριού, ενώ μοντέρνα Ρεκ έχουν πλαστικό (Mylar). Τα κύμβαλα δίνουν τον χαρακτηριστικό ήχο του οργάνου. Είναι φτιαχμένα από μπρούτζο ( περίπου 0.8mm με 0.9mm πάχος) και διαχωρίζονται σε 5 (καμιά φορά 6) τετράδες.

Το Ρεκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παιχτούν περίτεχνοι κύκλοι και ρυθμικά διανθίσματα μέσω πολύπλοκων τεχνικών των δακτύλων, και μπορεί να παράγει μία μεγάλη ποικιλία από ήχους χρησιμοποιώντας το δέρμα, το ξύλινο πλαίσιο και τα κύμβαλα.

Κυλινδρικά τύμπανα

Είναι μια κατηγορία  όπου περιλαμβάνει πάρα πολλά είδη είδη τυμπάνων. Παρακάτω θα αναφερθούμε μόνο σε τύμπανα που αφορούν την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ο βασιλιάς θα λέγαμε αυτών των τύμπανων δεν είναι άλλος από το νταούλι. Οι διαστάσεις του οργάνου αυτού μπορούν να ξεκινήσουν από 10″ ,που είναι τα ξεροντάουλα Μεσολογγίου, όργανα μικρά, εύκολα στη μεταφορά , ξεκούραστα, συνοδεύουν τους ζουρνάδες της περιοχής.

έχουμε μετά τα τουμπακια ,που είναι και αυτά μικρά όργανα και συναντιόνται στα νησιά μας. Τα Τουμπακια συνοδεύουν το βιολί και  το σαντούρι σε γλέντια. Τα σητειανά νταούλια, όπου είναι όργανα στενά σε πάχος ,μικρών και αυτά διαστάσεων, όπου δίνουν το Ρυθμό με τη συνοδεία της λύρας και του λαούτου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Εκτός από τα νταούλια ,έχουμε και τις Γκραν κάσες ,είναι τύμπανα μεγάλων διαστάσεων 20″ μέχρι 24″ ή και 26″ κάποιες φορές! Είναι τύμπανα που συναντάμε κυρίως σε βλαχόφωνες περιοχές ,αλλά και κάποιες περιοχές της Μακεδονίας. Πολλές φορές η γκραν κάσα έχει προσαρμοσμένο πάνω της ένα πιατίνι.


Χειροποίητα Παραδοσιακά Κρουστά Γιώργος Κατσάρας Τηλέφωνο για πληροφορίες 6946038225