CAJON ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΚΑΧΟΝ

Cajon Παρακάτω θα παραθέσω κάποιες πληροφορίες γενικευμένες που ίσως βοηθήσουν στην επιλογή και αγορά του οργάνου.

Πληροφορίες Γιώργου Κατσάρα

Σίγουρα είναι μια δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί! Ο κάθε μουσικός έχει τη δική του μουσική αντίληψη,τη δική του μουσικότητα, γούστο και σίγουρα διαφορετική οικονομική κατάσταση… Παρακάτω θα παραθέσω κάποιες πληροφορίες γενικευμένες που ίσως βοηθήσουν στην επιλογή και αγορά του οργάνου.


Πόσα είδη καχόν υπάρχουν

Ας ξεκινήσουμε με το πόσα είδη καχόν υπάρχουν. Ξεκινάμε με τα πιο άγνωστα θα λέγαμε και θα πάμε στα πιο γνωστά όπου και θα αναφερθούμε εκτενώς. Υπάρχουν λοιπόν τα: bongo cajones, conga cajones, djembe cajones, snare Cajones ( εδώ αναφέρομαι και σε αυτά που έχουν το σχήμα ενός ταμπούρου,αλλά και τα κλασικά cajones που έχουν χορδιερα ταμπούρου), Peruvian cajones, flamenco επίσης θα μπορούσε κάποιος να κατασκευάσει ένα τύπου drum set, δλδ tom, bass drum, floor tom, snare.

Peruvian cajones

Peruvian cajones: η διαφορά τους με τα γνωστά καχόν είναι πως δεν έχουν κανένα αντικείμενο στο εσωτερικός τους, ώστε να δίνει αυτή την οξύτητα στα πρίμα του οργάνου.Ειναι ένα όργανο που ηχητικά μοιάζει κάπως με τα congas ή το djembe(κάπως!!!). Δε θα λέγαμε πως ενδείκνυται στις δικές μας μουσικές γτ ως επί το πλείστον παίζεται που αλλού; Στο Περού! Στις παραδοσιακές μουσικές τους. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει κάποιον που του αρέσει ο καθαρός και ξύλινος ήχος να το αγοράσει.

greecajones
greecajones

Ταμπούρο Καχόν

Επόμενο είναι το snare καχόν: Σε αυτό το όργανο λοιπόν προσαρμόζεται μια κομμένη στη μέση χορδιερα ταμπούρου.Εχει στα πρίμα του τον ήχο που μοιάζει με αυτόν του ταμπούρου,με ένα πολύ μικρό buz επιπλέον ειδικά σε γρήγορες αξίες.

Φλαμέγκο Καχόν

Flamenco cajon : το ότι ονομάζεται έτσι δε σημαίνει βέβαια πως συνοδεύει μόνο flamenco ! Είναι ένα όργανο που στο εσωτερικό του έχει προσαρμοσμενες από δύο μέχρι έξι χορδές κιθάρας ,όπου τις περισσότερες φορές φορές ο κατασκευαστής έχει και κάποιο σύστημα κουρδίσματος,ώστε να βοηθά όταν “πέφτουν” οι χορδές να τις επαναφέρει ο μουσικός.επισης μπορεί να έχει και κουδουνάκια. Κατά τη γνώμη μου είναι και το καλύτερο όργανο για να αγοράσει κάποιος….με ένα καλό κούρδισμα στις χορδές έχει ένα πολύ σφιχτό ήχο στα πριμα,που τον βοηθά να παίξει γρήγορες αξίες,χωρίς να έχει ενοχλητικές “ουρές”.

Cajones
Cajones

Ο καλός ήχος βέβαια έρχεται σε συνέργεια και με τα καλά μπάσα που θα σου δώσει το όργανο. Σε αυτό το σημείο θα έλεγα πως δέλεαρ σε μας τους κατασκευαστές Είναι να επιτύχουμε και τα σωστά πρίμα, σωστά μπάσα,αλλά στα δεύτερα δε θα πρέπει να ακούγεται σχεδόν καθόλου η χορδιέρα ή οι χορδές που θα έχουμε τοποθετήσει. Δύο τρόποι για να αγοράσει κάποιος ένα όργανο. Πάω σε κάποιο μαγαζί με μουσικά όργανα και δοκιμάζω όσα έχει. Φροντίζω να τα βάλω στην ίδια θέση κάθε φορά που θα αλλάζω κάποιο όργανο .

Βάζω κάποιον να παίξει και το ακούω από κάποια απόσταση. Αν είναι δυνατόν(λίγο δύσκολο βέβαια) συνδέω Το όργανο με ένα ηχοσύστημα του μαγαζιού. Διαλέγω το όργανο όχι μόνο από τη φινέτσα του…. Επενδυω σε αυτό ανάλογα με τη χρήση που το θέλω.( Επαγγελματικη, ερασιτεχνικη). Ο δεύτερος τρόπος είναι από το διαδίκτυο. Σίγουρα είναι δύσκολο κάποιος να αγοράσει ένα όργανο από δω … Αν το κάνει, καλό είναι να δει σχόλια αν υπάρχει κάποια σελίδα,να ρωτήσει συναδέλφους εάν γνωρίζουν το συγκεκριμένο κατασκευαστή,να ακούσει και να δει το όργανο που θέλει εκτός απο τις φωτογραφίες και σε κάποιο βιντεάκι σίγουρα με ακουστικά!

Το κάθε όργανο είτε κατασκευάζεται από ένα εργοστάσιο ,είτε από κάποιον κατασκευαστή μικρό, έχει τον δικό του ξεχωρίσει ήχο. Μη ξεχνάμε πως το ξύλο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που με τον καιρό αλλάζει … μπορεί να κόψεις απο το ίδιο δέντρο το ίδιο μαδερι και κάθε μέρος του να σου βγάλει διαφορετικό όργανο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό…είναι και μια έκπληξη ειδικά για όσους τα κατασκευάζουν ! Όταν φεύγει ένα όργανο από κάποιον κατασκευαστή, φεύγει και ένα κομμάτι της ζωής του….