Mikkey Dee Μιχαήλ Κυριάκος Δελάογλου

Mikkey Dee Με πατέρα και θείο ελληνικής καταγωγής, έχει εκ φύσεως στενούς δεσμούς με τη χώρα μας. Δε γνωρίζει ελληνικά, αν και έχει δηλώσει πως θα το ήθελε, γνωρίζει όμως αρκετά πράγματα για την ελληνική ιστορία. Ως ντράμερ, έχει έρθει για συναυλία τέσσερις φορές με τους MOTORHEAD, με την επίσκεψη του το 2004 στην παραλία του Αλίμου.

Γεννημένος στην Σουηδία

Ο Μίκι Ντι πραγματικό όνομα Μιχαήλ Κυριάκος Δελάογλου είναι Σουηδός ντράμερ γνωστός για τη συμμετοχή του στα συγκροτήματα του King Diamond και των Motörhead.


Πρώτα βήματα με τους NADIR

Όταν τα δύο ισχυρότερα πρότυπα ενός αγοριού, πατέρας και θείος δηλαδή, ασχολούνται με τα ντραμς, τι πιο φυσιολογικό και για το παιδί, να δείξει από νωρίς κιόλας έφεση και κλίση στα τύμπανα, ακριβώς όπως δηλαδή συνέβη και στην περίπτωση του Mikkey Dee, το σπίτι του οποίου ήταν περιτριγυρισμένο από τύμπανα.

Μεγαλώνοντας μπόρεσε να εκτιμήσει τις δυνατότητες γνωστών ντράμερ, όπως του Brian Downey των THIN LIZZY, του Neil Peart των RUSH και του Steve Smith των JOURNEY, αν και την κορυφή στα μάτια του την είχε ανέκαθεν κατακτήσει ο Ian Paice, με το παίξιμο του οποίου είχε μείνει άφωνος όταν στα επτά του χρόνια παρακολούθησε μια συναυλία των DEEP PURPLE. Τα πρώτα του βήματα ως μουσικός, τα έκανε στους Σουηδούς NADIR, αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία από τα τρία χρόνια περιοδειών μαζί τους. Αναζητώντας ενδεχομένως καλύτερη τύχη, το 1985, μετακόμισε στην Κοπεγχάγη για να ενσωματωθεί στους GEISHA, όπου τελικά όμως βρέθηκε να παίζει για την επιβίωση του.

Μιχαήλ Κυριάκος Δελάογλου

Mikkey Dee Βιογραφία

Το 1985, μετακόμισε στην Κοπεγχάγη της Δανίας και έγινε μέλος του προσωπικού σχήματος του πρώην τραγουδιστή των Mercyful Fate, King Diamond. Έπαιξε στα τέσσερα πρώτα στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος από το 1986 μέχρι το 1989, την περίοδο κατά την οποία θεωρείται η σπουδαιότερη από άποψη δημιουργικότητας για τον King Diamond.

Το 1990, έπαιξε στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Don Dokken με τίτλο “Up from the Ashes”, το οποίο μπήκε στο Top-50 των αμερικάνικων τσαρτ, ενώ περιόδευσαν μαζί με τους Judas Priest. Ο Ντι έπαιξε για ένα μικρό διάστημα με τους WWIII, πριν γίνει μέλος των Motörhead, το 1992. Η πρώτη του εμφάνιση με το συγκρότημα έγινε στο Saratoga Springs της Νέας Υόρκης στις 30 Αυγούστου 1992, ενώ έπαιξε στο κομμάτι “Hellraiser” από το άλμπουμ “March or Die”.

Το πρώτο άλμπουμ του με τους Motörhead ήταν το “Bastards” του 1993, που κυκλοφόρησε μέσω της “ZYX Records”. Από εκεί και έπειτα, αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της σύνθεσης του συγκροτήματος, έχοντας κυκλοφορήσει πάνω από δέκα άλμπουμ μαζί τους, ζώντας την εμπορική τους αναγέννηση από το 2006 και μετά, με το “Aftershock” του 2013 να φτάνει στην υψηλότερη θέση του Billboard από οποιοδήποτε άλλο δίσκο των Motörhead

Το 2003, συμμετείχε στο άλμπουμ “Rabbit Don’t Come Easy” των Helloween, ενώ στις 21 Απριλίου 2006 εμφανίστηκε και πάλι με τον King Diamond στο Γκέτεμποργκ.

Το 2016, αντικατέστησε τον Τζέιμς Κότακ, ντράμερ των Scorpions, κατά την αμερικάνικη περιοδεία των Γερμανών, αφού ο Κότακ αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.  Ανακοινώθηκε μόνιμο μέλος το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Λιοντάρι με ελληνική καρδιά

ΟΝΟΜΑ:  Micael Kiriakos Delaoglou Mikkey Dee
ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ:
  Τύμπανα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 31 Οκτωβρίου 1963
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Γκέτεμποργκ, Σουηδία
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Είναι παντρεμένος, έχουν δυο παιδιά.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ  ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: MOTORHEAD, DON DOKKEN, KING DIAMOND, SCORPIONS

57th Annual GRAMMY Awards


Ο Lemy, ο Mikkey Dee και ο Phil Campbell των Whiplash Motorhead επιδεικνύουν τα Grammy τους στην 47η απονομή των βραβείων Grammy στο Λος Άντζελες στις 13 Φεβρουαρίου 2005.